Cafard, een meeslepende Vlaamse animatiefilm over WOI

Bibkwintet nodigt u van harte uit op de filmvoorstelling van "Cafard".
1914, Oostende. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM-korps. Omdat de zwaar gebouwde pantserwagens in de Vlaamse modder wegzakken, worden ze overgeplaatst naar het Oostfront. Wat volgt is een verhaal over mensen van vlees en bloed, een vergeten historie die zich in de wilde natuur van Rusland, Siberië, Mongolië en China afspeelt. Ook de terugkeer van Jean als Brave Little Belgian, verloopt weinig glamoureus. Vier jaren van ontbering en ellende hebben diepe sporen nagelaten. En hoe verging het Mimi?

"Cafard" mag dan wel een animatiefilm zijn, hij toont de oorlog in al zijn onfrisse werkelijkheid. Bovendien gebruikt regisseur Jan Bultheel de Motion capture-technologie. Daarmee worden bewegingen van echte acteurs (oa. Wim Willaert) gecapteerd en in een artistieke animatie verwerkt. Mede door het sappige West-Vlaamse dialect en de boeiende dialogen oogt en klinkt het resultaat verbluffend.

De inleiding van de film wordt verzorgd door historicus Pieter Serrien. Hij doet onderzoek naar gewone mensen in extreme omstandigheden en verdiepte zich in de sociale geschiedenis van wereldoorlogen. U kent hem wellicht als auteur van "Tranen over Mortsel" en "Van onze jongens geen nieuws".

Verwacht u aan een unieke avond waar kennis, verhalen, muziek en mensen samenkomen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Zaal Theater Vooruit
Sint Bavoplein 17, 2530 Boechout 51.1588975 - 4.4913475
Wanneer
Dit evenement is voorbij.
Prijs
€ 4,0