Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs)

Wat zijn SDGs?

SDGs staat voor Sustainable Development Goals of de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Deze werden formeel aangenomen in september 2015 door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Gedurende de komende 15 jaar moeten 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect. Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op ‘universaliteit’, wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren maar over de gehele planeet.

SDGs in Boechout

Op 24 juni 2019 ondertekende de gemeenteraad de engagementsverklaring voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. In de beleidsnota werden al de thema's hieraan afgetoetst. Dit betekent dat er binnen eenzelfde beleidsniveau meer samenwerking moet komen tussen de verschillende beleidsdomeinen (bv. milieu, economie, financiën, enz…). Dit betekent echter ook dat er een sterkere samenwerking moet komen tussen de verschillende beleidsniveaus (federaal, regio’s, gemeenschappen, provincies en gemeenten).

Iedereen SDG

SDGs zijn er niet alleen voor overheden. Ook lokale verenigingen, ondernemers, scholen, burgers zijn hier al dan niet bewust mee bezig. Initiatieven rond armoedebestrijding, duurzame energie, vrede, verantwoorde consumptie en productie ... zijn verweven in ons dagdagelijkse leven. Door hier bewust bij stil te staan kunnen we nog meer doelstellingen behalen.

De SDGs kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap.

Lancering SDGs op 19 september 2019

In de week van de duurzame gemeente, van 18 tot 25 september 2019, werden de SDGs aan de inwoners voorgesteld. De doelstellingen werden overlopen, de link naar ons lokaal beleid werd verduidelijkt.

Duurzame helden

In 2021 verkozen we vier Boechoutse klimaathelden als duurzame helden van het jaar. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september zetten we hen in de kijker. Op die manier willen we ook andere inwoners, bedrijven of verenigingen inspireren om zich in te zetten voor het klimaat. 

De vier Boechoutse klimaathelden zijn het merk be the fibre, de lokale webshop Vremde Gewoontes en inwoners Bart Pues en César Materné. Lees hieronder hun verhaal. 

 

be the fibre

De Boechoutse vzw Wereld Missie Hulp steunt al 35 jaar wereldwijd duurzame ontwikkelingsprojecten door de inzameling van kledij in de gekende rode containers. ‘Ongeveer de helft van de kledij is niet bruikbaar door scheuren of slijtage. Dat textiel ging helaas verloren door gebrek aan een alternatief. Daar moesten we iets aan doen’, zegt Céline De Clippel van be the fibre. ‘We laten het textiel nu vervezelen om er opnieuw draad van te maken. Daarmee worden accessoires en relatiegeschenken gemaakt onder de merknaam be the fibre. We verkopen onder meer laptoptassen, toiletzakken, sporttassen en paraplu’s.’ De afwerkingen in leder komen van reststukken van een lederbedrijf.

Circulariteit in de textielsector

‘Met be the fibre willen we een circulaire beweging in de textielsector op gang trekken. We zijn zuiniger met de weinige grondstoffen die ons resten, verkleinen de afvalberg, verbruiken minder water, kunnen veilige werkomstandigheden garanderen en dragen bij aan een kleinere ecologische voetafdruk’, vervolgt Kathleen Geysen van be the fibre. Je vindt de producten van be the fibre bij Wereld Missie Hulp (Provinciesteenweg 400), bij verschillende verkooppunten en op www.bethefibre.be. De opbrengst gaat naar de duurzame ontwikkelingsprojecten die Wereld Missie Hulp steunt.

 

Vremde Gewoontes

Mieke Pelckmans startte zo’n jaar geleden met haar webshop Vremde Gewoontes. ‘Ik wilde heel graag zelf iets beginnen. Thuis zijn we erg bezig met duurzaamheid, maar vonden we het jammer dat er niet veel winkels verpakkingsvrije producten verkopen. Zo kwam ik op het idee om te starten met mijn webshop. Ik verkoop er lokale producten van verschillende producenten uit de buurt’, vertelt Mieke. Ze verkoopt onder meer honing, confituur, granola, koekjes, fruitsappen, gin, bier, maar ook verzorgings- en schoonmaakproducten en geschenkmanden.

Afhalen via lockers

‘Ik doe de webshop in bijberoep, naast mijn job als boekhoudster in een ziekenhuis. Daarom besloot ik om te werken met lockers die hier op de oprit staan en waar klanten elke woensdag en zaterdag hun bestelling kunnen ophalen nadat ze van mij de code ontvingen. Op zondag lever ik ook aan huis met de fiets’, zegt ze. Met haar webshop wil Mieke lokale producten centraliseren en zo lokaal kopen makkelijker maken en stimuleren. ‘Bovendien kunnen klanten hier hun lege potjes binnenbrengen zodat ik ze kan vullen met de producten die ze bestellen’, besluit Mieke.

 

 

 

Bart Pues

Bij Bart Pues is het bewustzijn rond de klimaatproblematiek gegroeid sinds de komst van zijn kinderen. ‘Ik vind het belangrijk dat ze een goede toekomst tegemoet gaan. Wat, zoals het er nu uitziet, niet gegarandeerd is. Daarom zochten we met ons gezin naar hoe we ons steentje kunnen bijdragen’, vertelt Bart. ‘Zo schakelden we over op elektrische transportmiddelen en pasten we onze eetgewoontes aan. We eten minder vlees en als het toch eens voorvalt kiezen we voor wit vlees.’ Ook bij de renovatie van zijn woning vond Bart het belangrijk om ecologische verbeteringen door te voeren. ‘Op een bepaald moment vroeg ik me af of hoe ik ook buiten ons gezin mijn steentje kon bijdragen. Sindsdien probeer ik andere mensen te motiveren en te informeren en ben ik vrijwilliger bij energiecoöperatie ZuidtrAnt.’

Begin stap voor stap

Bart denkt dat het veel mensen afschrikt om hun levensstijl aan te passen. ‘Mijn tip voor hen is om het stap voor stap te doen. Dan volgt de rest vanzelf. Ook wij gooiden niet van de ene dag op de andere ons hele leven om. Dat zou niet werken. Maar ik vind wel dat iedereen zich op z’n minst bewust moet zijn van de problematiek. Wat je er dan mee doet, bepaal je zelf’, zegt hij. ‘Al dringt de tijd wel. Als je ziet wat er de laatste tijd allemaal gebeurt … Dan besef je des te meer dat er dringend verandering nodig is.’

 

César Materné

De lockdown zette César Materné, student Burgerlijk Ingenieur en net afgestudeerd aan het Sint-Gabriëlcollege, aan het denken. ‘Ik wilde iets nuttigs doen en besloot om een app te ontwikkelen’, vertelt hij. ‘Zelf ben ik bewust bezig met het klimaat en probeer ik vrienden aan te zetten om kleine veranderingen in hun leven door te voeren, zoals vaker de fiets nemen of minder vlees eten. Waarom zou ik die tips niet in de app verwerken, dacht ik? Zo is ‘Green Effort’ tot stand gekomen.’

Elke dag een kleine uitdaging

Wie de app downloadt, krijgt elke dag een kleine uitdaging: ga te voet naar de winkel, vertel je vrienden iets over de klimaatverandering … ‘Per ‘green effort’ die je verwezenlijkt, verdien je een blaadje voor de boom. Je kan ook een ‘community’ vormen en samen met anderen blaadjes verzamelen. Bijvoorbeeld met je sportclub, school, gemeente … Wanneer je als ‘community’ voldoende blaadjes hebt, kan er iets in de plaats komen zoals het aanplanten van bomen. Zo zou de community ‘Boechout’, in samenwerking met de gemeente, nieuwe bomen kunnen planten in ons dorp. Al zou ik ook al tevreden zijn als meer mensen beseffen dat we met vele kleine acties iets groters kunnen bereiken.’ De app is nog in ontwikkeling, maar verschijnt zo snel mogelijk in de App en Play Store.