Reistoestemming voor minderjarigen

Maak een afspraak

Wat is het?

Buitenlandse Zaken raadt een schriftelijke reistoestemming aan, ondertekend door ouders of voogd, wanneer de minderjarige alleen, of in het gezelschap van anderen dan zijn ouder(s) naar het buitenland reist.

Belgische reizigers kunnen zich steeds informeren over de noodzakelijke documenten bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen om je te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.

Voor wie is het?

Ouder(s) of voogd die aan minderjarige(n) toestemming willen geven om alleen, of in het gezelschap van anderen dan zijn ouder(s) naar het buitenland te reizen.

Hoe vraag je het aan? 

  • Online in het e-loket, via de link onderaan deze pagina. 
  • Of kom als ouder of voogd langs bij de dienst burger. Ter plaatse vul je het formulier in en onderteken je het. Vergeet je identiteitskaart en de kids-ID/identiteitskaart van de minderjarige niet!
    • Volgende info moet je ook kunnen doorgeven: land van bestemming, duur van de reis en eventueel de naam van de persoon met wie (of de instelling waarmee) het kind de reis maakt.

Wat kost het?

Het opmaken van een schriftelijke reistoestemming en het wettigen is gratis.