Kunstonderwijs

Academie

De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Lier en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier bieden ook in Boechout en Vremde opleidingen beeld, muziek, woord en dans aan voor jongeren en volwassenen.

Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Lier

Beeld (6 tot 17 jaar)

In de eerste en tweede graad (6 tot 11 jaar, 2 uur/week) leer je experimenteren met materialen en technieken. Speels leer je je fantasie in vakmanschap veranderen.

In de derde graad (12 tot 17 jaar, 4 uur/week) ontmoet je creatieve kameraden en word je begeleid naar een persoonlijk, expressief project. In deze kunstinitiatie maak je kennis met allerlei technieken en materialen. Je leert vakmanschap te ontwikkelen en via wederzijdse feedback ga je op zoek naar je eigen stijl.

Beeldende & Audiovisuele kunst (vanaf 16 of 18 jaar)

Deze tienjarige opleiding (vanaf 18 jaar, of 16 na toelating directie, 4 uur/week) zoekt naar je talent in teken- en schilderkunst, 3D-werk en grafiek. Je vindt je weg in de veelheid van disciplines en ontdekt je eigen beeldtaal. Het onderdeel Ontwerpschetsen geeft je een basis via elementaire tekenopdrachten, de ontleding van composities en het bestuderen van voorbeelden. Tijdens de opleiding maak je kennis met de belangrijkste kunstrichtingen, oude meesters en hedendaagse kunstenaars.

 

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier

Muziek (vanaf 6 jaar)

Wil je graag muziek maken? Dan kan je vanaf 6 jaar terecht in Muziekinitiatie (1 uur/week). Het accent ligt op zingen en bewegen, luisteren naar muziek en veel plezier maken. Je leert ook de basis van noten lezen. Je kan ook een instrument leren bespelen (20 minuten/week).

Vanaf 8 jaar kan je Muzieklab volgen (noten lezen, ritmes, horen en herkennen en samen zingen), gecombineerd met instrumentles. Volgende instrumenten worden aangeboden in Boechout: dwarsfluit, gitaar, elektrische gitaar, klarinet, mandoline, piano, saxofoon, slagwerk en viool.

In de derde graad kies je voor een van de opties: klassieke muziek, jazz–pop-rock, of oude muziek. Je volgt instrument of zang (1 uur/week) en het vak groepsmusiceren (2 uur/week). Daarvoor kan je kiezen uit tal van koren, orkesten, muziekpraktijk... 

In de vierde graad kies je voor een van de opties: klassieke muziek, jazz-pop-rock, of musical. Je volgt in de vierde graad instrument of zang (1 uur/week) en een keuzevak (1 uur/week). Voor de optie musical volg je het vak Atelier musical (2 uur/week) met een extra module zang. Ook volwassen kunnen hun creativiteit laten botvieren in onze nieuwe cursus Musical voor volwassenen (+20 jaar).

Woordkunst-Drama (vanaf 8 jaar)

Als je het fijn vindt om in de schijnwerpers te staan, verhalen en teksten te vertolken voor een publiek, in de huid te kruipen van een personage of gewoon eens goed zot te doen, dan zijn de lessen Woordkunst-Drama beslist iets voor jou. Met je lichaam, mimiek, gebaren en stem geef je uitdrukking aan je fantasie, waarnemingen of gevoelens. Via allerlei oefeningen met en zonder tekst leer je spelen of vertellen. Je ontwikkelt je zelfvertrouwen en beleeft veel plezier aan het samen spelen.

Er zijn opleidingen Woordatelier en/of Musicalatelier (enkel in Boechout) voor jongeren van 8 tot 12 jaar, Woordstudio en Dramastudio vanaf 12 jaar en in de vierde graad word je een specialist in Verteltheater of Speltheater. Ook volwassenen kunnen aan de slag in de cursussen Woordstudio voor volwassenen (Boechout). In de cursus 'Vind je eigen stem' leer je om je stem goed te gebruiken, werk je aan je articulatie en je uitspraak. In de cursus 'De kracht van teksten' ga je aan de slag met teksten en maak je ze podium- en publieksklaar. In de hogere graad kies je tussen Spreken en presenteren of Verteltheater.

Dans (vanaf 4 jaar)

Vanaf 4 jaar ben je welkom in speelse en fantasierijke lessen Kleuterdans.

6- en 7-jarigen kunnen terecht in creatieve lessen Dansinitiatie. Via verschillende werkvormen geven we hier al een aanzet naar een correcte danstechniek.

Vanaf 8 jaar (3de leerjaar) krijg je een stevige technische en artistieke basis in ons Danslab (2de graad): je leert alles over klassiek ballet & moderne en hedendaagse dans, werkt aan toffe choreografieën en leert elke week wel iets nieuws bij.

In de derde en vierde graad (vanaf het 1ste middelbaar) bouw je verder op deze basis en volg je uitdagende lessen klassieke dans, pointes en hedendaagse dans. Bovendien sta je ook zelf elk jaar op het podium. We leiden je op tot een sterke danser of danseres!

Wil je als volwassene ook graag dansles volgen? Dan kan je terecht in Lier.

  • Lessen muziek: bovenaan in het gebouw van de vrijetijdsdienst (Jef Van Hoofplein 21). 
  • Lessen dans: Jan Frans Willemsschool (Jef Van Hoofplein 22).
  • Lessen woordkunst-drama: Jan Frans Willemsschool (Jef Van Hoofplein 22) en oud gemeentehuis Vremde (Boomkensstraat 2).
  • Info over de opleidingen, uurroosters of activiteiten: www.samwdlier.be 
  • Secretariaat: Gasthuisvest 50, 2500 Lier (03 480 45 79).
  • Inschrijven vanaf 2 juni via www.samwdlier.be, info@samwdlier.net of boechout@samwdlier.net.
  • Voor vragen over het studieaanbod kan je terecht op opleidingen@samwdlier.net.