
Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én red je levens. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Inwoners van Boechout kunnen zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum ZORA in de AED Studios in Lint. Ook de inwoners van Hove, Kontich, Lint, Borsbeek, Edegem en Mortsel kunnen daar terecht.
Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie.
Vaccinatie tegen COVID-19 is geen verplichting, maar het is wel onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.
COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig.
Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.
Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.
Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.
Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.
Inwoners van Boechout kunnen zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum ZORA in de AED Studios in Lint. Ook de inwoners van Hove, Kontich, Lint, Borsbeek, Edegem en Mortsel kunnen daar terecht.
Vaccinatiecentrum ZORA in cijfers:
Je hoeft je huisarts of de gemeente niet te bellen voor een afspraak. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid nodigt iedereen uit per brief, sms en/of e-mail. Dat is de meest praktische manier om iedereen een afspraak te geven en om wachtrijen in het vaccinatiecentrum te vermijden.
Je krijgt twee inentingen. Op je uitnodiging vind je datum en tijdstip van je afspraken. Die moet je bevestigen, weigeren of verplaatsen. Zo weten ze in het vaccinatiecentrum wanneer ze voor jou een vaccin moeten klaarleggen. Zonder bevestiging, geen vaccin! De afspraken bevestigen kan op twee manieren:
Om het vaccinatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen we je om gedurende de tijd van je vaccinatie opvang te voorzien voor je kinderen of andere mensen waar je zorg voor draagt. Er is geen opvang in het vaccinatiecentrum. Reken ongeveer anderhalf uur voor je vaccinatie, vervoer inbegrepen.
Enkel assistentiehonden mogen het vaccinatiecentrum binnen. Andere honden wachten buiten op hun baasje.
Je voelt je niet lekker op de dag van je afspraak? Bel je huisarts en vraag wat je moet doen. Heb je meer dan 38 graden koorts? Blijf dan sowieso thuis.
Jammer genoeg niet. Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen.
Pas wanneer meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.
De AED Studios bevinden zich aan de Fabriekstraat 38 in Lint, naast het station Kontich-Lint. Probeer zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te nemen.
Ga je met de wagen of met de fiets? Bekijk dan eerst het mobiliteitsplan, met aparte routes voor fietsers en auto's. Zo komen deze zo min mogelijk met elkaar in conflict.
Vanuit het centrum van Boechout is het ongeveer 5 kilometer of een kwartier fietsen. Je rijdt via de Hovesesteenweg en de Geelhandlaan naar het gemeentepark van Hove. Je volgt de Elzenstraat en de Ganzenbol tot aan de Fabriekstraat.
Hou er rekening mee dat het station Kontich-Lint, waar u moet afstappen, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
Bekijk ook het mobiliteitsplan.
Volgens de laatste actuele info wordt er niet in gratis vervoer voorzien door de gemeente of de Vlaamse overheid.
Je geraakt er niet op eigen kracht? Durf vrienden, familie of buren om hulp te vragen. Het hele vaccinatieproces, inclusief vervoer, duurt in principe niet meer dan anderhalf uur.
Via Hoplr kan je op een handige manier hulp vragen of aanbieden. Wil je bijvoorbeeld vervoer aanbieden aan buren die er niet geraken? Dan kan je dat via je profiel aangeven door te klikken op ‘profiel wijzigen’ – ‘vul je profiel aan’ – ‘waarmee kan jij je buren helpen?’. Ben je op zoek naar buren die vervoer aanbieden? Klik op de tegel ‘Hulpvraag’ en plaats zo een buurtbericht. Of bekijk het hulpaanbod in je buurt via het tabblad ‘Buren’ en ‘Burenhulp’ en neem rechtstreeks contact op met de aanbieder.
Check voor vertrek of je je identiteitskaart en vaccinatieuitnodiging bijhebt. Ga je voor de tweede prik? Neem dan ook het COVID-vaccinatiekaartje mee dat je kreeg bij de eerste inenting.
In vaccinatiecentrum ZORA draag je steeds een mondmasker en hou je anderhalve meter afstand van andere mensen. De medewerkers aan het onthaal en de administratie zitten achter plexiglas. Draag gemakkelijke bovenkledij zodat je je bovenarm snel kan vrijmaken voor de prik. Alles loopt volgens een strikte planning: kom dus op tijd.
Je checkt in. De onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens. Je wordt begeleid naar één van de administratieve ruimtes. Wie zich te vroeg meldt, mag even plaatsnemen in een bufferruimte.
De administratief medewerker geeft je uitleg over het vaccin en over de eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand worden overlopen. Hier bevestig je ook je afspraak voor een tweede inenting, 3 tot 4 weken later. De vaccinaties zijn gratis. Je hoeft niet te betalen.
Een verpleegkundige geeft je je vaccin. Per vaccinatielijn wordt één type vaccin gebruikt.
Na je vaccinatie mag je nog een kwartier rusten in de wachtruimte. Er is een medewerker in de buurt om de stoelen te ontsmetten en om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders. Apart sanitair voor de patiënten is voorzien.
Je bent veilig gevaccineerd!
Wil je graag je hulp aanbieden tijdens de vaccinatiecampagne? Heb je:
Of misschien heb je wel andere capaciteiten die van de organisatie en de uitvoering van het grote vaccinatiegebeuren een succes kunnen maken? Laat dan je expertise, hart, geweten én goesting spreken en maak mee het verschil.