Vaccinaties, COVID-certificaat, coronamaatregelen

Vaccinatie

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én red je levens. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Inwoners van Boechout kunnen zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum ZORA in de AED Studios in Lint. Ook de inwoners van Hove, Kontich, Lint, Edegem en Mortsel kunnen daar terecht. 

Het aantal inwoners met minstens één prik groeit elke dag. Volg je de cijfers graag op de voet? Neem een kijkje op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller.

Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie.

 

Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is

Vaccinatie tegen COVID-19 is geen verplichting, maar het is wel onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig. 

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. 

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Doe het voor je (kwetsbare) geliefden of patiënten

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Doe het voor onze zorgverleners

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Vaccinatiecentrum ZORA in Lint

 

 

 

Inwoners van Boechout kunnen zich laten vaccineren in het vaccinatiecentrum ZORA in de AED Studios in Lint. Ook de inwoners van Hove, Kontich, Lint, Borsbeek, Edegem en Mortsel kunnen daar terecht. 

Vaccinatiecentrum ZORA in cijfers:

 • 6 gemeenten kunnen er terecht: de inwoners van Boechout, Edegem, Lint, Hove, Kontich en Mortsel.
 • Uitgaande van een vaccinatierespons van 70% is de doelstelling om minstens 56.653 inwoners te vaccineren.
 • 7/7, zoveel dagen in de week kan het vaccinatiecentrum open zijn. Maar het aantal dagen per week en de openingsuren worden afgestemd op basis van het aantal vaccins dat geleverd wordt.
 • Tot 6 vaccinatielijnen kunnen er standaard voorzien worden. Indien nodig kan er uitgebreid worden. Maar ook dat is uiteraard afhankelijk van het aantal geleverde vaccins.
 • De standaardcapaciteit is voorzien dat we tot 1.800 personen per dag kunnen vaccineren.
 • We kregen een massale respons op onze oproep om vrijwilligers te vinden voor het vaccinatiecentrum. Maar liefst 450 medische vrijwilligers en 850 niet-medische vrijwilligers stelden zich kandidaat. De samenstelling van de vrijwilligers is zeer heterogeen, van pas afgestudeerden, tot professionals, en een groot aanbod gepensioneerde vrijwilligers binnen de medische equipe. 
 • Per priklijn voorzien we 5 medewerkers, waarvan 4 (para) medici en 1 iemand met administratief profiel, ondersteund door onthaalmedewerkers en begeleidingsstewards in het centrum. 
 • In de teams zitten zowel vrijwilligers als professionelen.

Ik heb een uitnodiging gekregen. Wat nu?

Iedereen wordt uitgenodigd

Je hoeft je huisarts of de gemeente niet te bellen voor een afspraak. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid nodigt iedereen uit per brief, sms en/of e-mail. Dat is de meest praktische manier om iedereen een afspraak te geven en om wachtrijen in het vaccinatiecentrum te vermijden.

Bevestigen, weigeren of verplaatsen

Je krijgt twee inentingen. Op je uitnodiging vind je datum en tijdstip van je afspraken. Die moet je bevestigen, weigeren of verplaatsen. Zo weten ze in het vaccinatiecentrum wanneer ze voor jou een vaccin moeten klaarleggen. Zonder bevestiging, geen vaccin! De afspraken bevestigen kan op twee manieren:

 • Je gaat naar de website waarvan je de link op de uitnodiging terugvindt. Daar kan je je afspraken bevestigen, weigeren of verplaatsen. Laat je eventueel bijstaan door familie of vrienden om dit te doen.
 • Problemen met je online registratie? Bel niet naar de meldingentelefoon, maar naar de gemeentelijke COVID-helpdesk. Je vindt het nummer op je uitnodiging. Via dat nummer helpen we je verder.

Kom alleen, behalve als je hulp nodig hebt

Om het vaccinatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen we je om gedurende de tijd van je vaccinatie opvang te voorzien voor je kinderen of andere mensen waar je zorg voor draagt. Er is geen opvang in het vaccinatiecentrum. Reken ongeveer anderhalf uur voor je vaccinatie, vervoer inbegrepen.

Huisdieren zijn niet toegelaten

Enkel assistentiehonden mogen het vaccinatiecentrum binnen. Andere honden wachten buiten op hun baasje.

Heb je een medische vraag?

Je voelt je niet lekker op de dag van je afspraak? Bel je huisarts en vraag wat je moet doen. Heb je meer dan 38 graden koorts? Blijf dan sowieso thuis.

Mag je na je vaccinatie opnieuw alles doen?

Jammer genoeg niet. Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen.
Pas wanneer meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.

Bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum

De AED Studios bevinden zich aan de Fabriekstraat 38 in Lint, naast het station Kontich-Lint. Probeer zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te nemen. 

Ga je met de wagen of met de fiets? Bekijk dan eerst het mobiliteitsplan, met aparte routes voor fietsers en auto's. Zo komen deze zo min mogelijk met elkaar in conflict. 

Met de fiets

Vanuit het centrum van Boechout is het ongeveer 5 kilometer of een kwartier fietsen. Je rijdt via de Hovesesteenweg en de Geelhandlaan naar het gemeentepark van Hove. Je volgt de Elzenstraat en de Ganzenbol tot aan de Fabriekstraat.

Met het openbaar vervoer

 • Neem de trein vanuit Boechout richting Antwerpen. Stap in station Mortsel over op de trein naar Nijvel. Deze stopt in station Kontich-Lint. 
 • Neem tram 15 richting P+R Linkeroever. Stap af bij halte ‘Kaphaan’ en wandel vijf minuutjes naar treinstation Mortsel-Liersesteenweg. Daar neem je een rechtstreekse trein naar station Kontich-Lint. Op zondag rijd je met de tram door tot Oude-God en neem je daar de trein naar Kontich-Lier.
 • Neem bus 51 richting Berchem station. Stap af in Hove Kerk en wandel naar station Hove. Hier neem je een rechtstreekse trein naar station Kontich-Lint. 

Het NMBS station Kontich-LInt is niet rolstoeltoegankelijk. 

Bij een combinatie tram/trein of bus/trein moet je twee tickets kopen. 

Het ticket voor de trein is gratis, meer info op de website van de nmbs

Check op voorhand je reisroute! 

www.nmbs.be
www.delijn.be

Hou er rekening mee dat het station Kontich-Lint, waar u moet afstappen, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Met de auto

 • Er is een gratis parking voor auto’s. Begeleiders van mensen die minder goed te been zijn, kunnen tot aan de ingang van het vaccinatiecentrum rijden om iemand af te zetten en weer op te pikken. Als begeleider mag je mee binnen in het VC, als dat nodig is.
 • Om fiets- en autoverkeer zo veel mogelijk van elkaar te scheiden, vragen we auto’s om in Hove de Lintsesteenweg te nemen. Wie uit de richting van Lier komt, volgt de Liersesteenweg naar Lint. In Lint neem je de Kontichsesteenweg. In Lint hangen pijlen om de weg aan te duiden.

Bekijk ook het mobiliteitsplan.

Minder Mobielen Centrale / taxivervoer

 • Leden van de Minder Mobielen Centrale (MMC) kunnen van deze dienst gebruikmaken. Je kan alleen lid worden als je onder een bepaalde inkomensgrens leeft. Meer info: dienst Welzijn (03 460 18 40).
 • Taximaatschappij MG uit de Molenlei biedt retourtaxiritten aan voor 20 euro in totaal, of 10 euro per rit. Contacteer MG-service enkele dagen op voorhand, bij voorkeur via e-mail op MG-Service@telenet.be. Wie geen e-mail heeft, kan elke werkdag tussen 10 en 14 uur en 18 en 19 uur bellen naar 0476 49 86 02. De taxikosten worden niet terugbetaald.

Volgens de laatste actuele info wordt er niet in gratis vervoer voorzien door de gemeente of de Vlaamse overheid.

Vraag hulp

Je geraakt er niet op eigen kracht? Durf vrienden, familie of buren om hulp te vragen. Het hele vaccinatieproces, inclusief vervoer, duurt in principe niet meer dan anderhalf uur.

Via Hoplr kan je op een handige manier hulp vragen of aanbieden. Wil je bijvoorbeeld vervoer aanbieden aan buren die er niet geraken? Dan kan je dat via je profiel aangeven door te klikken op ‘profiel wijzigen’ – ‘vul je profiel aan’ – ‘waarmee kan jij je buren helpen?’. Ben je op zoek naar buren die vervoer aanbieden? Klik op de tegel ‘Hulpvraag’ en plaats zo een buurtbericht. Of bekijk het hulpaanbod in je buurt via het tabblad ‘Buren’ en ‘Burenhulp’ en neem rechtstreeks contact op met de aanbieder.

Alles bij?

Check voor vertrek of je je identiteitskaart en vaccinatieuitnodiging bijhebt. Ga je voor de tweede prik? Neem dan ook het COVID-vaccinatiekaartje mee dat je kreeg bij de eerste inenting. 

Hoe verloopt het parcours in het vaccinatiecentrum?

In vaccinatiecentrum ZORA draag je steeds een mondmasker en hou je anderhalve meter afstand van andere mensen. De medewerkers aan het onthaal en de administratie zitten achter plexiglas. Draag gemakkelijke bovenkledij zodat je je bovenarm snel kan vrijmaken voor de prik. Alles loopt volgens een strikte planning: kom dus op tijd.

1.Onthaal

Je checkt in. De onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens. Je wordt begeleid naar één van de administratieve ruimtes. Wie zich te vroeg meldt, mag even plaatsnemen in een bufferruimte.

2. Registratie

De administratief medewerker geeft je uitleg over het vaccin en over de eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand worden overlopen. Hier bevestig je ook je afspraak voor een tweede inenting, 3 tot 4 weken later. De vaccinaties zijn gratis. Je hoeft niet te betalen.

3. Vaccinatie

Een verpleegkundige geeft je je vaccin. Per vaccinatielijn wordt één type vaccin gebruikt.

4. Opvolging

Na je vaccinatie mag je nog een kwartier rusten in de wachtruimte. Er is een medewerker in de buurt om de stoelen te ontsmetten en om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders. Apart sanitair voor de patiënten is voorzien.

Je bent veilig gevaccineerd!

Reservelijst

Iedereen kan zich via https://www.qvax.be/ inschrijven op een centrale reservelijst. Als een vaccinatiecentrum op het einde van de dag vaccins over heeft, kan het mensen uit die reservelijst oproepen. Verder kan de lijst van QVAX ook gebruikt worden om 'lege afspraken' voor de volgende dagen op te vullen. Hierbij ontvangen burgers een sms met de vraag om de oproep te bevestigen en zich op het opgegeven uur naar het vaccinatiecentrum te begeven.

COVID-certificaat

EU Digitaal COVID-Certificaat

Een COVID-certificaat bewijst dat je Covid Safe bent. Dat betekent dat je kan reizen voor je werk of om privéredenen. Het maakt vrij reizen binnen de EU mogelijk zonder bijkomende veiligheidsrisico’s.

Vereisten voor het ontvangen van een COVID-certificaat zijn:

 • volledig tegen COVID-19 ingeënt zijn;
 • of een negatief testresultaat hebben ontvangen;
 • of hersteld zijn van COVID-19.

Je COVID-certificaat verkrijgen kan via de CovidSafeBE-app (te downloaden in de App Store en in Google Play) of via één van onderstaande overheidswebsites:

Een papieren COVID-certificaat aanvragen kan door te bellen naar 078 78 78 50. Het certificaat wordt dan opgestuurd met de post. Dit kan drie weken duren.

Inloggen op MijnGezondheid

MijnGezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel "Personal Health Viewer" genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen. Er zijn verschillende manieren om in te loggen bij de online overheid (met eID kaartlezer, met itsme ...). Als je nog niet eerder de online overheid bezocht, heb je je e-ID én je pincode nodig.

Pin- en pukcode verloren?

Je moet een nieuwe pukcode aanvragen. De dienst Burger kan geen pukcodes aanmaken. Let op: het duurt minstens 3 weken vooraleer je de pukcode van Binnenlandse Zaken krijgt. Een nieuwe pukcode aanvragen kan:

Met de pukcode moet je bij de dienst Burger langsgaan om een nieuwe pincode te laten aanmaken:

Herkansing voor wie niet gevaccineerd werd

Stilaan heeft bijna iedereen in Vlaanderen een eerste kans gekregen om zich te laten vaccineren. De meeste mensen zijn ingegaan op hun uitnodiging en zijn al één of twee keer gevaccineerd. Een paar honderdduizenden mensen zijn niet ingegaan op hun eerste uitnodiging voor vaccinatie. 

Tweede kans via QVAX

 • Wie in het verleden niet is ingegaan op de uitnodiging en het vaccin niet geweigerd heeft, kan zich opgeven als reserve voor een vaccin via QVAX. Belangrijk is dat je in QVAX je beschikbaarheden nakijkt en aanvult waar nodig. Hoe meer beschikbaarheden zijn ingevuld, hoe meer kans om als reserve te worden opgeroepen. Je wordt opgeroepen als reserve wanneer er geen mensen meer op de reservelijst staan die nog geen eerste uitnodiging gekregen hebben.
  Bijvoorbeeld: een 16- of 18-jarige die nog wacht op een uitnodiging en op de reservelijst staat, zal worden opgeroepen voor een 45-jarige op de reservelijst die niet is ingegaan op de uitnodiging.
 • Wie in het verleden niet is ingegaan op de uitnodiging en het vaccin geweigerd heeft, moet de weigering intrekken door de vaccinatiecode in QVAX opnieuw te activeren. De helpdesk van het vaccinatiecentrum kan de code niet voor iemand heractiveren. 

Uitnodiging per post

Iedereen die niet is ingegaan op de uitnodiging tot vaccinatie, wordt nog een tweede keer uitgenodigd per post (tenzij die persoon al als reserve werd opgeroepen via QVAX en zo gevaccineerd werd). Weigeraars kunnen ook opnieuw uitgenodigd worden per post, op voorwaarde dat ze hun weigering intrekken door via QVAX hun vaccinatiecode weer te activeren.

Welk vaccintype?

Ook bij de tweede uitnodiging tot vaccinatie heb je geen keuze welk vaccin je krijgt: je wordt uitgenodigd voor het vaccin dat dan beschikbaar is.

 • Ben je tussen 18 en 40 jaar? Dan kan je in QVAX uitdrukkelijk aanduiden of je in aanmerking wil komen voor het vaccin van Johnson & Johnson.
 • Tijdens de zomermaanden worden er geen eerste dosissen van AstraZeneca meer toegediend. Alle beschikbare vaccins van AstraZeneca gaan naar tweede dosissen.

Enkel tweede dosis gemist?

Voor wie wegens vakantie- of zomerplannen de tweede dosis gemist heeft, volgt er een herkansing op het einde van de zomer. Eind augustus en in september worden er inhaalvaccinaties georganiseerd voor wie enkel de tweede dosis nog moet krijgen. Je kan ook zelf contact opnemen met het callcenter om de afspraak opnieuw in te plannen.

Vaccinaties bij jongeren

Ben je tussen 12 en 15 jaar? Dan word je binnenkort uitgenodigd voor je vaccinaties.

 • Je uitnodiging komt enkel per brief en dus niet via mail of sms.
 • Op www.myhealthviewer.be kan je via het profiel van je ouders checken of je uitnodiging al verstuurd werd en kan je je afspraken bevestigen. Bevestig je afspraak dus online of via het callcenter.
 • Kom naar het vaccinatiecentrum ZORA met één van je ouders of met een toestemmingsbrief.
 • Zit je met vragen over het vaccin? Neem een kijkje op www.watwat.be/vaccin. Meer info en de toestemmingsbrief vind je ook via www.laatjevaccineren.be/12-15-jarigen.
 • Registreer je op www.qvax.be om eventueel sneller aan de beurt te komen.

Ontspannen na de prik: maak er een fijn wandel- of fietstochtje van!


Laatste update: 16/11/2021