Doe vandaag nog een gift voor 11.11.11

Steun 11.11.11

Koen Steel, vrijwilliger GROS:

Het coronavirus schudt ons leven danig dooreen. En vergis je niet: we maken dezelfde storm mee, maar we zitten niet in hetzelfde schuitje. Wie slecht gehuisvest is, een klein inkomen heeft of op zijn werk de risico’s niet kan ontlopen, wordt dubbel hard getroffen. Gelukkig vangt onze sociale zekerheid de zwaarste klappen op en kunnen we rekenen op vele geëngageerde zorgverstrekkers en vrijwilligers om het coronaleed te helpen dragen. Maar tegelijk groeit het besef dat we een bocht moeten maken. Ook in Boechout. Nu.

Waarom nu? Deskundigen zijn duidelijk: corona wijst op een veel ruimere crisis, we bevinden ons op ‘onbekend terrein’, met een aarde waar de natuurlijke evenwichten doorbroken zijn en het klimaat ontregeld is, met mensenrechten die blijkbaar niet meer voor iedereen gelden en met groeiende ongelijkheid die tot in onze eigen dorpsstraat voelbaar is. De komende tien jaar worden beslissend.

Tegelijk zien we dat heel veel mensen het voor elkaar opnemen. Langs alle kanten borrelen initiatieven op. In buurten en verenigingen, in scholen en ondernemingen, in coöperatieven en (wereld)winkels, in samentuinen en repaircafés, in ziekenhuizen en zorginstellingen. En er zijn wellicht nog 7 andere initiatieven die je zelf wil opstarten of ongetwijfeld kent. Hoop begint met scherp toekijken. Dan zie je de puzzelstukjes van een nieuwe wereld. En het leuke is dat die gezonder, gezelliger, veiliger, lekkerder en eerlijker is.

Ik ben al enkele jaren actief in de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking). Met de puzzelstukjes van die nieuwe wereld, zijn ze ook ginder in het Zuiden aan de slag. Je houdt het niet voor mogelijk met welke schitterende projecten Boechoutenaren in verre landen actief zijn. De gemeente Boechout stelde de voorbije jaren een budget ter beschikking van ongeveer € 50.000 om Boechoutse projecten in andere werelddelen te ondersteunen. Ik ben fier dat onze gemeente vanaf 2021 het budget voor deze ‘werkers aan een betere wereld’ tot € 65.000 verhoogt! Die verhoging komt geen dag te vroeg. Want de projecten die ermee gesteund worden, herstellen mensen in hun waardigheid en zorgen er bijvoorbeeld voor dat ze ginder niet meer op de vlucht moeten voor uitbuiting of klimaatverandering. Goed bezig Boechout! En een reden te meer om nu zelf ook een duwtje in de goede richting te geven. Doe vandaag nog een gift voor 11.11.11. Steun de werkers in het Zuiden die de wereld een stukje beter maken. Laat je niet vloeren door Covid-19, vooral nu dat virus ons verhindert van deur tot deur aan te bellen of in Delhaize een verkoopstandje op te zetten. Samen voor een betere wereld zorgen? Het is niet eens zo moeilijk.

Koen Steel,
vrijwilliger GROS

 

  • Doe een gift voor 11.11.11. op rekeningnummer BE30 0000 0000 1111

  • Voor giften vanaf 40 euro krijg je volgend jaar automatisch een fiscaal attest. Van je gift in 2020 krijg je in 2021 maar liefst 60% terug via de belastingen. Als je 100 euro schenkt, betaal je dus eigenlijk 40 euro. Een gift van 40 euro kost je slechts 16 euro.

  • Meer info vind je op https://11.be/


Laatste update: 23/11/2020