
Wanneer je buiten je eigendom iets op de straat, het fiets- of voetpad plaatst, neem je het openbaar domein tijdelijk in. Hiervoor is steeds vooraf een toelating nodig van het gemeentebestuur. Je vraagt een inname van het openbaar domein aan voor:
Nadat je je aanvraag hebt ingediend, bekijken we of je dossier volledig is. Bij eventuele bijkomende vragen nemen we contact met je op. Wanneer je dossier volledig is en je de kosten voor de inname hebt betaald, zal je een signalisatievergunning ontvangen. In deze vergunning vind je ook terug welke verkeersborden je moet plaatsen. Dit is een wettelijke verplichting om de veiligheid van alle weggebruikers te verzekeren.
De aanvraag voor een inname openbaar domein verloopt via het digitaal platform van Eaglebe. De applicatie werkt met Google Chrome.
Opgelet! De aanvraag van een evenement verloopt niet via deze weg, maar via het loket van de vrijetijdsdienst. Klik hier voor meer informatie.
Vraag je toelating op tijd aan. Aanvragen die te laat komen, kunnen misschien niet meer tijdig behandeld worden. De aanvraag wordt dan geweigerd. De vermelde termijnen beginnen pas te lopen wanneer het dossier volledig is.
De aanvraag gebeurt online via de digitale aanvraagmodule van Eaglebe. Let wel op: je moet de toepassing in Google Chrome openen.
We raden je sterk aan om een account aan te maken in de module, maar het is niet verplicht. Het voordeel van een account is dat je de status van je aanvraag kan opvolgen, dit wil zeggen dat je kan nakijken hoe ver je dossier staat bij de behandeling ervan, dat je nummerplaten kan ingeven (zoals bij de aanvraag van parkeerverbodsborden), dat je de aanvraag kan verlengen enzovoort. Je kan ook later een account aanmaken, bijvoorbeeld op het moment dat een verlenging nodig is.
Nadat je je aanvraag hebt ingediend, ontvang je een bevestigingsmail vanuit het online platform Eaglebe. Hou zeker ook je ‘spam’ of ‘ongewenste mail’ in het oog. Het zou kunnen dat de bevestigingsmail daarin toekomt.
Belangrijk bij je aanvraag:
Heb je alle informatie doorgenomen en lukt het toch niet om je aanvraag in te dienen? Dan kan je voor administratieve vragen of hulp bij het invullen van je aanvraag terecht bij het onthaal van het administratief centrum Burger en Welzijn (IJzerlei 25). Dit kan na afspraak via info@boechout.be of via het nummer 03 460 18 40. Voor inhoudelijke vragen over wijzigingen, verlengingen ... kan je terecht bij de dienst Openbare werken en Mobiliteit via openbarewerken@boechout.be of via het nummer 03 460 06 36.
Op de inname van het openbaar domein geldt een retributie. Nadat je aanvraag werd goedgekeurd, ontvang je vanuit de aanvraagmodule van Eaglebe via mail een betaalverzoek. Nadat de gemeente je betaling ontvangen heeft, wordt de vergunning via mail opgestuurd.
Er zijn verschillende soorten kosten:
- Bij elke nieuwe aanvraag wordt een administratiekost van 20 euro aangerekend.
- Bij een verhuis binnen Boechout betaal je voor de twee vergunningen voor beide adressen in Boechout slechts eenmaal de administratiekost van 20 euro.
- 0,50 euro per vierkante meter per dag vanaf de tweede kalenderdag dat het openbaar domein privatief ingenomen wordt;
- 2,50 euro per dag vanaf de tweede kalenderdag voor de duur van het parkeerverbod;
- 75 euro per dag voor de duur van het doorgangsverbod wanneer er een openbare weg wordt afgesloten.
- 0,50 euro per vierkante meter per dag en met een maximum van 2,50 euro per vierkante meter per week.
- Indien toegestaan bestaat de mogelijkheid om een standplaats in te nemen voor een ondeelbare periode van een maand aan 10 euro per vierkante meter, drie maanden aan 25 euro per vierkante meter, zes maanden aan 45 euro per vierkante meter en een jaar aan 80 euro per vierkante meter.
Wanneer na controle door de politie of de bevoegde instantie een vergunning niet of niet correct naar feiten werd aangevraagd, moet er onmiddellijk een regularisatie van de volledige periode van de inname gebeuren. De kosten zoals eerder beschreven zijn hier van toepassing, met uitzondering dat ook de eerste dag betalend is.
De kosten worden berekend in functie van de ingenomen oppervlakte voor iedere dag van de verlenging. Elke verlengde dag wordt aangerekend. Je hoeft geen nieuwe administratiekost te betalen.
- Om een aanvraag in behandeling te wijzigen, hoef je geen nieuwe administratiekost te betalen. Wel kunnen de kosten wijzigen in functie van een verandering van de ingenomen oppervlakte.
- Om een goedgekeurde aanvraag te wijzigen, moet je een extra administratiekost van 10 euro betalen. Is er een verandering van de ingenomen oppervlakte, dan wordt de kost daarvoor berekend volgens de eerder genoemde bedragen. Bij overmacht kan hier eenmalig een uitzondering voor worden gemaakt.
Om een aanvraag in behandeling of een goedgekeurde aanvraag te annuleren, moet je een administratiekost van 10 euro betalen. Bij overmacht kan hier eenmalig een uitzondering voor worden gemaakt.
Ontlenen
Je kan parkeerverbodsborden ontlenen bij de gemeentewerf (Nijverheidsstraat 4). Je kan ook eigen borden gebruiken op voorwaarde dat ze voldoen aan de wettelijke bepalingen en voorwaarden zoals opgenomen in de toelating. Andere verkeersborden die opgenomen zijn in het signalisatieplan moet je zelf voorzien.
Plaatsen
Je moet de parkeerverbodsborden zelf plaatsen. Dit doe je uiterlijk 24 uur voor de inname en maximum 48 uur op voorhand, steeds met een duidelijk leesbaar onderbord (= blauw met wit opschrift met duidelijke vermelding ‘van maandag tot vrijdag’ met de juiste data en uren van die week).
Wanneer je de borden plaatst, noteer je de nummerplaten van alle voertuigen die op dat moment tussen de borden staan. Deze voeg je ten laatste 24 uur voor de start van de inname online toe aan je vergunning. Dit doe je via de link in je bevestigingsmail of via je account. Ook wanneer er geen wagens geparkeerd staan, moet je dit doorgeven. Zonder deze informatie kan de politie niet optreden als er toch voertuigen staan op het moment dat je de openbare ruimte nodig hebt.
Het is de verantwoordelijkheid van de aanvrager dat de parkeerverbodsborden tijdens de hele looptijd van de vergunning op de correcte plaats staan en met de juiste onderborden zijn uitgerust. De parkeerverbodsborden moeten een blauw onderbord hebben met duidelijke vermelding ‘van maandag tot vrijdag’ met de juiste data en uren van die week. Wanneer de aanvraag langer dan één week duurt, staat de aanvrager zelf in voor het aanpassen van de data van alle onderborden.
Terugbrengen
Als aanvrager breng je de parkeerverbodsborden ten laatste de 5de werkdag na de vergunde innameperiode terug. Ben je verhinderd om de borden op tijd terug te brengen, dan contacteer je de gemeentewerf en spreek je een nieuwe datum af. Wanneer de borden niet worden teruggebracht binnen de vooropgestelde of met de gemeentewerf afgesproken periode, dan word je telefonisch gecontacteerd om de parkeerverbodsborden terug te brengen. Wanneer je de borden daarna niet binnen de 5 werkdagen terugbrengt, dan worden de kosten voor de aankoop van nieuwe borden op jou verhaald, tenzij met de gemeentewerf anders is overeengekomen.
Verlies of schade
Tijdens de periode van het gebruik van de parkeerverbodsborden ben je als aanvrager volledig verantwoordelijk voor de ontleende voorwerpen. Bij schade, diefstal, verlies of vernietiging moet je de volgende procedure naleven:
De controle op het niet-aanvragen van een vergunning, het niet-betalen van een vergunning of het niet-naleven van de voorwaarden in een vergunning gebeurt door de bevoegde dienst en door de lokale politie, die alle nodige vaststellingen kunnen doen. Het niet-naleven kan een GAS-boete tot gevolg hebben.
Wanneer een vergunning niet of niet correct naar feiten werd aangevraagd, moet er onmiddellijk een regularisatie van de volledige periode van de inname gebeuren. De kosten zoals eerder beschreven zijn hier van toepassing, met uitzondering dat ook de eerste dag betalend is.
Wanneer je een deel van het openbaar domein inneemt, is het in een aantal gevallen noodzakelijk om dat aan te geven door middel van signalisatie (bv. bij het plaatsen van een stelling of kraan op het voetpad, bij het afsluiten van de rijbaan ...). Hierdoor blijft de omgeving van de werken steeds veilig voor de andere gebruikers van het openbaar domein.
Wat is een signalisatieplan?
Bij een aanvraag voor een inname openbaar domein met hinder op het voetpad, fietspad of op de rijbaan zal je in de meeste gevallen ook een signalisatieplan moeten opmaken en toevoegen aan je aanvraag. Een signalisatieplan geeft een bovenaanzicht van de locatie van de werken. Alle voorziene verkeersborden, hekken, bakens, verlichting, veiligheidsnetten, doorgangen ... worden visueel aangeduid op het plan. Ook de exacte afmetingen en oppervlakte van het in te nemen openbaar domein geef je aan op het plan. Vraag hiervoor meer informatie bij je aannemer.
Je voegt je signalisatieplan toe als bijlage aan je aanvraag. Zorg ervoor dat je plan volledig en correct is. Dit om de behandelingstermijn zo kort mogelijk te houden. Bij hinder word je plan immers voorgelegd ter advies aan de politie, die over alle informatie moet beschikken.
Wanneer moet ik in een omleiding voorzien?
Wanneer je inname de doorgang in de straat volledig onmogelijk maakt, is het vaak aangewezen om een omleiding te voorzien. Omdat dit sterk afhangt van de concrete locatie, wordt dit geval per geval bekeken.
De Provinciesteenweg/N10 is een gewestweg, dit wil zeggen dat je je inname bij twee verschillende instanties tegelijk moet aanvragen:
Agentschap Wegen en Verkeer (gewest)
EN
Gemeente Boechout (gemeente)
Om een geldige inname te doen, moeten beide instanties een vergunning afleveren. De twee vergunningen moeten dus op de werf aanwezig zijn.
Stap 1: je aanvraag indienen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
Wanneer je een inname van het openbaar domein wil doen op de Provinciesteenweg/N10, moet je een aanvraag indienen bij het AWV (bv. kraan, container, werfwagen …). Dit geldt niet alleen voor innames op parkeerplaatsen of op de rijbaan, maar ook voor het plaatsen van een stelling op het voetpad en voor het plaatsen van een terras voor horecazaken op het voetpad.
De retributie die je aan het AWV moet betalen, bestaat uit een vaste administratiekost en een variabele kost die wordt berekend in functie van de ingenomen oppervlakte.
Een inname van het openbaar domein bij het AWV aanvragen doe je door een mail te sturen naar wegen.antwerpen.districtbrecht@mow.vlaanderen.be (telefoonnummer: 03 330 12 60). Opgelet! Het AWV heeft 30 dagen de tijd om een vergunning af te leveren. Dien je aanvraag dus op tijd in.
Wanneer je de domeinvergunning van het AWV ontvangt, voeg je die toe aan je lopende dossier bij de gemeente Boechout. Daarom raden we je aan om een account aan te maken in de aanvraagmodule van Eaglebe. Op die manier kan je makkelijk documenten toevoegen.
Uitzondering! Je hoeft geen aanvraag in te dienen wanneer je parkeerplaatsen inneemt voor minder dan 24 uur EN je geen hinder veroorzaakt voor het verkeer (bv. leveringen van materialen):
Stap 2: je aanvraag indienen bij de gemeente Boechout
De aanvraag bij de gemeente dien je in volgens de stappen die eerder al toegelicht werden. Dien je aanvraag bij de gemeente op hetzelfde moment in als je aanvraag bij het AWV zodat alles administratief al klaarstaat. Voeg later je domeinvergunning van het AWV nog toe aan je aanvraag. Pas dan zal de gemeente je vergunning voor de inname van het openbaar domein kunnen afleveren. Voor je aanvraag bij de gemeente betaal je enkel een administratieve kost van 20 euro.
Denk er aan dat beide vergunningen (AWV en gemeente) steeds aanwezig moeten zijn op de werf om een geldige inname te kunnen doen.
Hierbij geven we een overzicht van enkele veelgestelde vragen:
Wens je meer informatie of zit je met vragen? Neem contact op met de dienst Openbare werken en Mobiliteit via openbarewerken@boechout.be of via 03 460 06 36.
Het adres van de gemeentewerf (voor het afhalen en terugbrengen van de parkeerverbodsborden) is: Nijverheidsstraat 4, 2530 Boechout. Je kan de gemeentewerf contacteren via het nummer 03 460 06 95.