Word zelf kringloopkracht

Tuinieren is meer dan gras maaien en hagen scheren. Een goede tuinier doet aan kringlooptuinieren.

Wat is kringlooptuinieren?

In een kringlooptuin gaat er niets verloren. Afval uit de tuin en keuken wordt zo veel mogelijk ter plaatse verwerkt. Zo gaan er geen voedingsstoffen voor de planten verloren. We geven je enkele voorbeelden.

  • Composteer zelf je groenafval in een compostvat of -bak tot voedzame compost en gebruik deze in de tuin en je bloembakken.
  • Gebruik snoeihout om bv. een omheining van te vlechten of verzamel het in een verloren hoekje in de tuin als nestplaats voor bv. egels.
  • Hou kippen. Ze eten al de keukenrestjes graag op, je krijgt gratis eitjes terug.
  • Doe mee aan mulchmaaien. Je gras wordt onmiddellijk fijn versnipperd en valt op de graswortel waar het weer voedsel wordt. Geen grasmaaisel meer dat je moet verwerken of naar het recyclagepark brengen.
  • Bekijk of je die hele grote en arbeidsintensieve grasmat echt wel nodig hebt. Misschien kan je meer plantsoenen aanleggen met bloemen en struiken. Waarom geen bessenstruiken en fruitbomen planten?

Ben je begaan met het leefmilieu en geloof je in de kringloopgedachte? Kom je graag in contact met andere tuinliefhebbers? Wil je weten hoe je de kringloop in keuken en tuin kan sluiten en je kennis kan delen met anderen? Dan kan je vrijwilliger worden als kringloopkracht!

Samen met de dienst omgeving en andere kringloopkrachten hou je het verhaal van de kringloop van keuken- en tuinresten in onze gemeente levend. Een lesje in de lagere school, tips geven in jouw of andermans tuin, je verhaal vertellen op een infostand, demonstraties geven … Als kringloopkracht heb je tal van mogelijkheden om anderen te informeren over de verschillende kringlooptechnieken. Kies wat je graag doet, want jouw enthousiasme werkt aanstekelijk!

Hoe word je kringloopkracht?

Volg eerst de gratis cursus compostmeester bij intercommunale Igean.

Volg daarna de gratis cursus compostmeester worden. Deze wordt ook georganiseerd door intercommunale Igean.

Tijdens de sessies dompelt een ervaren Vlaco-lesgever je onder in de wereld van de kringlooptechnieken zodat je als kringloopkracht de mensen uit je omgeving kan helpen om keuken- en tuinresten opnieuw creatief te gebruiken.

Nadien

De gemeentelijke kringloopkrachten komen een paar keer per jaar samen om acties uit te werken. Zo vonden er al kippenacties plaats, was er een infostand op de Dag van het Park enz.