GFT

GFT-afval goed sorteren … om te composteren

De gemeente Boechout werkt sinds 2014 samen met IGEAN milieu & veiligheid met diftar voor de selectieve inzameling van GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval en niet-recycleerbaar papier). Diftar is de afkorting van gedifferentieerde tarifering, beter bekend als het principe 'de vervuiler betaalt'. De meest eerlijke manier om diftar toe te passen, is om de aangeboden hoeveelheid te wegen.

Het ingezamelde GFT-afval wordt verwerkt tot compost en biogas waarmee groene stroom wordt geproduceerd. Het GFT-afval komt dus niet in de huisvuilzak terecht, wat goed is voor het milieu. Als je afval zoals restafval of grofvuil aanbiedt, dan kost dit meer dan recycleerbaar afval zoals PMD.

De gemeente Boechout werkt met een selectieve afvalophaling van GFT-afval in containers. In de GFT-containers (40 of 120 liter, afhankelijk van je gezinsgrootte) kan je je Groente-, Fruit- en Tuinafval kwijt. En ook niet-recycleerbaar papier zoals belegpapier en broodzakken. Het GFT-afval wordt wekelijks of tweewekelijks opgehaald naargelang het seizoen. 

Praktisch

Op de container is aan de voorzijde een sticker voorzien met het gemeentelogo waarop je je huisnummer kan schrijven. Zo is er geen verwarring mogelijk met andere containers. Aan de achterzijde is een sticker met een barcode en adres bevestigd. De container is eigendom van de gemeente. De container behoort toe aan de woning, niet aan de bewoners. Bij een eventuele verhuis laat je je container achter.

Sorteerregels

Onderaan deze pagina hebben we de sorteerregels in een kolom opgesomd. Graag willen we de + fractie toch nog even verduidelijken. Dit is papier dat met voedingswaren in aanraking kwam zoals patisseriedozen, pizzadozen, servetten of papieren tafellakens. Eventueel plastic folie van bijvoorbeeld slagerspapier wordt er bij de verwerking automatisch uit gehaald. Dat hoef je dus niet te scheiden.

Ophaling

De ophalingen starten om 6 uur. Plaats je container de avond voor de ophaling vanaf 18 uur buiten.

Winterproblemen: vastgevrozen GFT

GFT kan, bij aanhoudende vriestemperaturen, aan de wanden of de bodem van de containers vastvriezen zodat deze niet of maar gedeeltelijk geledigd kunnen worden. Volgende tips kunnen helpen om het vastvriezen van het afval te voorkomen:

  • Wikkel je GFT in papier of steek het in broodzakken.
  • Zet de container op een beschutte plaats en maak het afval met een spade of riek nog wat los voordat je het buiten plaatst.

Zomerproblemen

  • GFT kan bij hogere temperaturen al beginnen ontbinden en dat kan geuroverlast geven.
  • Bied je container regelmatig aan voor lediging, wacht niet tot hij helemaal gevuld is.
  • Plaats de container niet in de volle zon.
  • Leg onderaan een krant die het vocht kan opnemen.
  • Leg eventueel bovenaan op het afval ook een krant als er fruitvliegjes zijn.