Zwerfvuil

Wat is zwerfvuil?

Zwerfvuil is afval dat van niemand is, maar waar iedereen zich aan ergert.

Zwerfvuil is klein afval dat vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat wordt gegooid. Sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, brikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften ... noem maar op.
Wie al eens in een file staat, zal het beeld van een gloeiende peuk of sinaasappelschillen die uit het autoraampje geworpen worden niet onbekend zijn. Ook naast afritten van autosnelwegen is het vaak verwonderlijk dat de begroeiing erin slaagt om zich een weg te banen tussen de flesjes, blikken, papiertjes en peuken. Stationsbuurten en wachthuisjes voor De Lijn zijn ook erg in trek.

Meestal gaat het maar om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen er samen wel voor dat onze straten vuil ogen. Eenmaal gedumpt, begint het aan zijn zwerftocht en trekt op die manier nog meer vuil aan.

Wie veroorzaakt zwerfvuil?

Tja, wie denk je?
Niemand ziet zwerfvuil graag liggen en niemand vindt dat zoiets kan. Meestal wordt het geweten gesust met de halve wetenschap dat papier en peuken snel verteren. De waarheid is echter dat afval zonder verdere verwerking vaak heel traag afbreekt of zelfs helemaal niet.
Het gooien van een sigarettenpeuk op de grond wordt door de meesten onder ons gewoon aanvaard en dat kan niet. Tel de peuken op straat maar eens na!

Zwerfvuil is een bron van heel wat ergernis

Opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook heel wat tijd en de inzet van mensen en middelen. Bovendien is zwerfvuil voor veel burgers een bron van ongenoegen. Mensen vinden het immers onaangenaam om in een vuile straat of vervuild park rond te lopen. Geef toe: het is toch veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei afval op de grond!

Wat doet de gemeente?

De gemeente voorziet overal in de straat vuilbakjes. Ze zorgt ervoor dat de huisvuilzakken wekelijks opgehaald worden en dat de glasbollen en hun omgeving rein blijven.

In straatvuilbakjes behoort alleen afval dat onderweg ontstaat zoals lege drankblikjes, verpakking broodje enz. geen afval van thuis. Wie afval op de grond werpt of huishoudelijk afval in de straatvuilbak werpt riskeert een boete tot €250. De vuilbakjes worden permanent geëvalueerd, als er continu misbruik is wordt het vuilbakje weggenomen.

Wat kan jij doen?  Mooimakers.be

Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt! Veeg je straat. Onderhoud je favoriete plaats. Word een Mooimaker en claim je propere plek. En overtuig zoveel mogelijk anderen om mee te doen. Want zwerfvuil is een zaak van ons allemaal.

Wil je een zwerfvuilactie op touw zetten of zelf je straat of buurtspeeltuin opruimen, dan helpen we je graag daarbij. De gemeente stelt materiaal gratis ter beschikking:

  • handschoenen
  • grijpstokken
  • afvalzakken
  • Na de actie halen we het verzamelde afval op
  • Vergeet je opgeruimde gebied niet te claimen op de website van Mooimakers

Contacteer vandaag nog de dienst omgeving.

Wat kan je als vereniging, school of groep doen? Operatie Proper!

Neem deel aan Operatie Proper. Voor scholen, verenigingen en groepen die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken voor propere eigen terreinen en een mooiere buurt.

Eerst doorloop je de Mooimakers-scan (dit is een eenvoudige vragenlijst) om een zicht te krijgen op wat jullie al doen in de strijd tegen zwerfvuil.  Op basis van je antwoorden ontvang je jouw Mooimakers-score. Vervolgens krijg je concrete actiepunten voorgesteld. Heb je voldoende actiepunten verzameld voor je actieplan, dan kan je dit indienen en maak je op het einde van je engagement kans op een mooie beloning!

Want jullie engagement: dat maakt het verschil. Daarom dat we jullie graag bedanken voor jullie inspanningen. Zo eindigen jullie niet alleen met een mooie school, club of vereniging, maar ook met een cheque. Want een mooi engagement verdient een mooie beloning.

Doe alsof je thuis bent, gooi je afval niet op de grond!