Egelwegels

Egelwegel Boechout

Wat is het?

Met zijn stekels en spitse snuit kent iedereen de egel wel. En door zijn voorliefde voor slakken ziet elke tuinier hem graag komen. Maar egels moeten vaak langs de straat om van tuin tot tuin te gaan. Velen sneuvelen zo onder de wielen van een auto. Verbind daarom je tuin met die van je buren door middel van een ‘egelwegel’. Maak jij er ook één?

Je kan op verschillende manieren een egelwegel aanleggen. Overleg wel eerst met je buren voor je aan de slag gaat.

De ideale egelpoort is een opening in of onder de tuinomheining van 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren.

  • Haal een steen weg onderaan je tuinmuur
  • Knip een gat in je omheining (maar overleg eerst met je buren!)
  • Graaf een tunnel onder je muur, hek of poort
  • Bedenk een originele oplossing op maat van jouw tuin
  • Werk je egelwegel veilig af

Als kers op de taart kan je je egelwegel afwerken met een ‘egelwegel’-bordje. Je kan het afhalen bij de dienst Omgeving of bij het Boechoutse Egelteam, zolang de voorraad strekt. Vergeet niet om een foto van je egelwegel op Facebook te plaatsen in de groep ‘Egelstraat Boechout’. Zo inspireer je ook andere mensen om egels een handje te helpen.

Egelstraat

Doen er in jouw straat tien tuinen mee? Dan wordt je straat uitgeroepen tot ‘Egelstraat’. Denk je hiervoor met jouw straat in aanmerking te komen, stuur dan een mailtje naar omgeving@boechout.be. Het egelteam komt langs met het straatnaambord ‘Egelstraat’ dat je op een leuke plek in de straat kan uithangen. Wil je wat hulp bij het maken van egelwegels? Dan kan je terecht bij het egelteam.

Vrijwilligers gezocht

Om van Boechout een egelvriendelijke gemeente te maken, zoeken we enthousiaste vrijwilligers voor het Boechoutse Egelteam. Wil jij op pad gaan om egelwegels te helpen maken en om doorgangen na te kijken en te voorzien van een bordje? Neem contact op via omgeving@boechout.be. Dit voorjaar wordt een korte opleiding voorzien.

 

Deze betonnen rand werd een egelwegel.

  • Deze betonnen rand werd een egelwegel.