Curieuzeneuzen in de tuin

Curieuzeneuzen Boechout

Wat?

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.

CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?

Om deze vragen te beantwoorden willen we de hitte en droogte in heel Vlaanderen zeer gedetailleerd in kaart brengen. Dit is een uitdagend wetenschappelijk probleem en vraagt heel veel meetpunten. Net daarom doet CurieuzeNeuzen een beroep op 5.000 burgerwetenschappers. Boechout doet ook mee.

Waar?

Zowel in Boechout (park) als in Vremde (publieke tuin) werd een gazondolk geplaatst. Gedurende 6 maanden meet deze sensor de vochtigheid en temperatuur.

De meetcampagne loopt van april tot oktober 2021 en zal nagaan hoe weerbaar onze tuinen zijn tegen toekomstige droogte en hittegolven. We brengen daartoe het effect van stedelijke hitte-eilanden in rekening, maar ook de impact van kleine, lokale ingrepen, zoals het planten van bomen en de frequentie van grasmaaien. Het resultaat is een internationaal unieke dataset en een gedetailleerde droogtekaart voor Vlaanderen.