Wespen

Wespen

Een wespennest? Vraag bijstand van de brandweer

Heb je een wespennest aan of in de buurt van je woning? Dan kan je bijstand van de brandweer vragen om het te verdelgen. 
Je kan hiervoor een melding doen via de website van de brandweerzone.

Indien je geen mogelijkheid hebt om hiervan gebruik te maken, kan je bellen voor een niet-dringende hulpverlening: 03 369 64 00 .

Bestrijden, enkel als het nodig is

Meld enkel hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen en zijn bondgenoten van de mens.

Het verdelgen van een wespennest kan meestal enkel door gif in de opening van het wespennest te spuiten. Dat product is ook giftig voor andere levende organismen (o.a. voor vissen). Heb je dus een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt en heb je er geen last van? Laat het dan met rust. Help ons zo om onnodig gif in de natuur te verspreiden. Wanneer het wespennest zich te dicht of in huis bevindt en een gevaar vormt, dan is het raadzaam om het nest te laten verwijderen door een deskundige. Blijf vooral uit de buurt van het nest !

Opgelet, bestrijding wordt uitgevoerd voor kolonievormende wespen die mogelijk gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende dieren die daarop lijken, maar in feite ongevaarlijk en nuttig zijn zoals solitaire bijtjes, hommels of solitaire wespen. Die diertjes laat je beter met rust. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van onze natuur. Nesten van bijen of hommels zal de brandweer nooit verdelgen. 

Kostprijs van een verdelging

Het verdelgen van een wespennest door de brandweer is niet gratis.
Een interventie kost: € 40 (inclusief btw) per nest.