Fietspunt

Wat zijn fietspunten?

Fietspunten zijn initiatieven uit de sociale economie die het gebruik van de fiets, in combinatie met het openbaar vervoer, willen promoten. Daarom vind je ze in de eerste plaats aan treinstations.

Ze kiezen ervoor om voor hun diensten een beroep te doen op mensen die moeilijk hun weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt. Sociale-economieondernemingen kunnen putten uit jaren ervaring, zowel op het vlak van fietsaangelegenheden als op het vlak van tewerkstelling.

Heeft Boechout een fietspunt?

Boechout heeft zelf geen fietspunt, maar kan rekenen op de diensten van het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint. Dat is een gemeenteoverschrijdend fietspunt. Het bedient zes stations in de regio, waaronder dat van Boechout, en de terminus van De Lijn (nabij Capenberg) in Boechout. De vaste werkplaats van het fietspunt bevindt zich in het station Mortsel-Oude God.

Contactgegevens Fietspunt Mortsel-Oude God

Groten Hof, 2640 Mortsel
Info: 03 888 81 36
fietspuntmortsel@werkmmaat.be

Het is elke werkdag open van 9 tot 17 uur en biedt diverse diensten aan voor de fietsers in onze gemeente.

Waarvoor kan je bij het fietspunt terecht?

  • Het beheer van de fietsenstallingen en fietsostrade, het verwijderen van sluikafval, het correct plaatsen van fietsen, het wegknippen van 'weesfietsen', het toezicht om diefstal en vandalisme te voorkomen.

  • Fietsen labelen: in het kader van diefstalpreventie wordt aangeraden om je rijksregisternummer op het frame van je fiets te laten labelen. Het nummer vormt een eigendomsbewijs en maakt het voor de politie eenvoudig om de eigenaar van een fiets te identificeren en contacteren. Bovendien ontmoedigt het dieven omdat het de verkoop van de gestolen tweewieler bijna onmogelijk maakt.

  • Mobiele hersteldienst volgens 'thuiskomprincipe': Een lekke band, een te losse ketting of een defect achterlicht: aan elke tweewieler schort wel eens wat. In de vaste werkplaats van het fietspunt, in het station Mortsel-Oude God, kan je direct terecht voor eenvoudige herstellingen. In de andere stations en de tramterminal van De Lijn in Boechout hoef je enkel even te bellen 03/888 81 36 en dan komt een fietspuntmedewerker je fiets herstellen. En dat dezelfde dag nog. Zo kan je 's avonds veilig naar huis trappen. Voor grotere herstellingen verwijst het fietspunt door naar de lokale fietshandelaars. In samenwerkingen met bedrijven en ziekenhuizen uit de regio Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint-Edegem bieden we ook een mobiele hersteldienst aan voor werknemers.

  • Verhuur van toeristische fietsen en informatie rond de fietsroutes of educatieve excursies.

  • Aanbod naar bedrijven: verhuur/leasing van pendelfietsen en/of onderhoud van bedrijfsfietsen.

  • Acties naar lagere en secundaire scholen om de veiligheid van de fietsen te verhogen (label-acties in school, aankoop lampjes tegen kostprijs, workshop bandherstel, …)

  • Onderhoud van schoolfietsen of gemeentelijke dienstfietsen

Meer informatie kan je terugvinden op www.fietspunten.be of www.werkmmaat.be