Zorgparkeren

Zorgparkeersticker

Dokters, verplegers en andere medische zorgverleners vinden niet altijd een parkeerplaats dicht bij de woning van hun patiënt. Daardoor lopen huisbezoeken soms vertraging op. Nochtans zijn er in veel straten wel parkeermogelijkheden, maar dan op privéplaatsen zoals op of voor een oprit of garage. 

  • Wat is zorgparkeren?

Zorgparkeren betekent dat medische zorgverleners die in het bezit zijn van een RIVIZ-nummer voor iemands garage of oprit mogen parkeren als ze in de buurt op huisbezoek gaan. Ze mogen daar dan gratis voor een korte periode (maximum 45 minuten) parkeren en kunnen zo 5 tot 10 minuten extra tijd doorbrengen bij hun patiënt.

Je bent medisch zorgverlener met een RIZIV-nummer

Tijdens huisbezoeken mag je de zorgparking gedurende 45 minuten gratis gebruiken. Je herkent de parking aan de speciale sticker op de garagepoort of oprit. Het enige wat je moet doen is je zorgparkeerkaart aanvragen en achter je voorruit plaatsen. Jouw gsm-nummer staat op deze kaart. Zo kan de bewoner je altijd bereiken en vragen om je auto te verplaatsen.

Let wel op: de aanwezigheid van een zorgsticker bij een inrit, garage of oprit geeft je niet altijd een vrijgeleide om er te parkeren. Je bent nog steeds verplicht om rekening te houden met volgende zaken:

  • Het algemeen verkeersreglement
  • De bijkomende plaatselijke verkeersregels, zoals bijvoorbeeld een parkeerverbod, beurtelings parkeren, gele belijning ... 
  • De blauwe zone: een zorgparkeerkaart vervangt niet de blauwe parkeerschijf. Parkeer je in een blauwe zone, vergeet dan niet om ook je parkeerschijf correct in te stellen.

Je hebt een garage of oprit en wil die openstellen

Na inschrijving ontvang je een sticker die je op je garagepoort kleeft om aan te tonen dat zorgverleners je parkeerplaats mogen gebruiken. Moet je toch dringend weg? Dan kan je altijd bellen op het gsm-nummer dat op de kaart achter de voorruit van de auto staat. De zorgverstrekker verplaatst de auto dan zo snel mogelijk.

Let wel op: zorg ervoor dat je geen zorgsticker kleeft voor een plek waar een algemeen of plaatselijk parkeerverbod geldig is. Zo voorkomen we dat zorgverleners ergens parkeren waar dat eigenlijk niet mag.

Je wil je zorgparking annuleren

Na de annulatie hoef je enkel nog je zorgsticker te verwijderen. 

Zorgparkeerplaatsen in Boechout en Vremde (rode pinnen)