Openbare verlichtingsplan

Openbare verlichting – maatregelen om energie te besparen

In november 2022 heeft het bestuur beslist om verder te besparen op energie. Door ingrepen in de openbare verlichting dalen deze energiekosten met ongeveer 20% ten opzichte van de huidige kostprijs. Het extra doven van de openbare verlichting heeft ook een gunstig effect op het verminderen van de CO²-uitstoot en het klimaat. De verkeersveiligheid blijft voorop staan.

Overzicht

Voor alle straten in de gemeente werd een categorie van verlichting bepaald. Je kan het ‘plan openbare verlichting Boechout’ bekijken in de bijlage onderaan deze pagina.

Straten waar de tijdsduur van het avond- en nachtregime aangepast wordt:

  • Dit zijn vooral straten waar veel verkeer komt. Er zijn al lampen die uitgaan (of gedimd worden) tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends. Door de lichten te doven of te dimmen tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends, sparen we twee uur langer energie uit. Het gaat bijvoorbeeld om de Hovesesteenweg en de Berthoutstraat. Ook de zijstraten die mee op deze lussen zijn aangesloten, volgen hetzelfde tijdsschema. Op het plan zijn dit de paarse straten.

Andere wegen en fietssnelweg

  • Er zijn nog andere straten waar al een deel van de straatlampen gedoofd werd tussen 23 en 6 uur. Deze straatlampen blijven vanaf nu permanent gedoofd. De andere straatlampen blijven aan. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn in de Lange Kroonstraat en in de Lindelei. Op het plan zijn dit de gele straten.

Landelijke wegen

  • Op de meeste landelijke wegen, zoals de Sint-Bernardstraat, dooft de straatverlichting helemaal tussen 0 en 6 uur. Op het plan zijn dit de roze straten.

Nieuw aangelegde straten waar al LED-verlichting brandt

  • In deze straten wordt de verlichting gedimd, maar je zal het verschil bijna niet merken. Op het plan zijn dit de blauwe straten. 

In andere straten verandert er niets

  • Deze straten zijn oranje ingekleurd op de kaart.