Bouwcode

logo bouwcode

Sinds 1 januari 2015 is in onze gemeente een nieuwe bouwcode van kracht gegaan. Ze werd op de gemeenteraad van 30 juni 2014 gestemd en werd in december 2014 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Wat is de bouwcode?

De bouwcode is een ander woord voor bouwreglement. Ze heeft als doel om een zekere kwaliteit van de woningen te garanderen en de leefomgeving in onze mooie, groene parkgemeente te behouden. Hiervoor zijn stedenbouwkundige voorschriften nodig.

Alle vergunningsplichtige werken zijn onderhevig aan de bouwcode. Iedereen die dus plannen heeft om te bouwen of te verbouwen in Boechout, moet de bouwcode raadplegen. Maar ook zaken  die niet constructief maar wel vergunningsplichtig zijn, zoals bijvoorbeeld een reliëfwijziging, moeten zich schikken naar onze bouwcode.

Geldt de bouwcode voor iedereen?

De bouwcode is niet voor iedereen van toepassing. In onze gemeente zijn er namelijk gebieden met eigen stedenbouwkundige voorschriften. Als je woont op een perceel waar een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), een bijzonder plan van aanleg (BPA) of een verkavelingsplan van toepassing is, dan geldt niet de gemeentelijke bouwcode, maar wel de specifieke voorschriften voor het RUP, het BPA of de verkaveling.

Opmerkingen bouwcode

  • Heb jij een vraag of opmerking over onze huidige bouwcode?
  • Staat er iets in dat je niet correct vindt?
  • Of ontbreekt er iets?

Laat het ons dan weten. Zo zijn we op de hoogte en kunnen we er rekening mee houden bij een herziening.

Inhoud (nuttige informatie)