Omgevingsvergunning

In heel Vlaanderen werden vanaf 1 januari 2018 milieuvergunningen en stedenbouwkundige vergunningen geïntegreerd in de omgevingsvergunning. De begrippen ‘milieuvergunning’, ‘verkavelingsvergunning en ‘stedenbouwkundige vergunning’ worden niet meer gebruikt. Voortaan spreken we over een omgevingsvergunning en een aanvraag tot omgevingsvergunning.

Eén dienst omgeving

Voor de komst van de omgevingsvergunning behandelde de dienst Ruimtelijke Ordening de stedenbouwkundige vergunningen en de dienst Milieu de milieuvergunningen. Dat betekende dat een burger in sommige gevallen bij twee diensten moest aankloppen om twee vergunningen te krijgen voor hetzelfde gebouw. De twee diensten - Ruimtelijke Ordening en Milieu – werden sinds 1 februari 2017 samengevoegd in één dienst: de dienst ‘omgeving’.

Waarom een omgevingsvergunning?

Vanaf nu kan de overheid tot meer consequente en betere beslissingen komen, omdat milieu en stedenbouw samen worden bestudeerd en er over beide aspecten tegelijk wordt beslist. Zo komen we tot duidelijkere beslissingen. Omdat de maximale behandeltermijn wordt ingekort door de overheid, zal de afhandeling van een gemengd of geïntegreerd omgevingsdossier ook sneller verlopen dan vroeger.

Eén loket op het gemeentehuis

Er is een centraal omgevingsloket om ervoor te zorgen dat milieu en ruimtelijke ordening ook praktisch kunnen ‘samensmelten’. Ook de procedures en aanvraagformulieren wijzigden grondig.

Je kan je dus aanmelden aan het loket van de dienst omgeving op de tweede verdieping van het gemeentehuis, waar de medewerkers je graag voorthelpen met duidelijke antwoorden op stedenbouwkundige vragen én vragen over milieu. Opgelet, op maandag mag je zo binnenspringen, op alle andere dagen werken we op afspraak.