Slachtvergunningen

Wat is het?

Wie een varken, schaap, geit, rund of gekweekte hertachtige thuis wil (laten) slachten, is verplicht vooraf een vergunning aan te vragen.

Voor particuliere slachtingen van gevogelte, konijnen en klein wild buiten een slachthuis is er geen registratie of vergunning nodig.

Voor wie is het?

Enkel personen die geregistreerd zijn bij het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) kunnen een vergunning aanvragen. Je kan de registratie zowel op de gemeente als rechtstreeks bij FAVV aanvragen. Bewaar het registratienummer goed, want je hebt dit nodig bij elke aangifte. Je registratie(nummer) blijft geldig voor eventuele volgende slachtingen.

Slachtingen die in een slachthuis gebeuren, worden door het slachthuis aangegeven, inclusief de particuliere slachtingen.

Wat moet je meebrengen?

Wanneer je de aanvraag persoonlijk bij de dienst milieu doet:

  • Je identiteitskaart,
  • Het volledige beslagnummer (oornummer) van het dier,
  • Indien gekend het FAVV-registratienummer.

Wat kost het?

De vergunning wordt gratis afgeleverd.

Wat zijn de stappen?

  • Vraag eerst je registratienummer aan op de gemeente of rechtstreeks bij het FAVV.
  • Minstens 2 (maximaal 8) werkdagen vóór de particuliere slachting vraag je de slachtvergunning aan. Dat kan via het formulier (link) of je kan hiervoor ook persoonlijk langs komen bij de milieudienst met de nodige gegevens.
  • De milieudienst zal op basis van de gegevens onmiddellijk de slachtvergunning kunnen opmaken.
  • Een slachtvergunning blijft 8 dagen geldig.
  • Bij elke thuisslachting moet een nieuwe aangifte gebeuren.